2008. október 19., vasárnap

LOTTÓ program ismertetése

A Lottó program ismertetése





A programmal tetszés szerint játszhat az 5-ös (90-5), 6-os (45-6), és skandináv (35-7) lottóval. A beépített szűrőző funkció segítségével sokféle módon csökkentheti a teljes variáció szelvényszámát. Minden elkészült szűrés után keletkezik egy eloszlás statisztika, amely az összes megjátszott szám előfordulási darabszámát mutatja. A játék elkészülte után a kész szelvények kilistázhatók, majd a szelvények kitölthetők.


Az alkalmazásba on-line súgó funkció van beépítve, tehát az F1- billentyű lenyomására mindig az éppen aktuális témakörről kap segítséget.

Az alkalmazás főablaka


Az ablak felső részén az éppen beállított játéktípust látja (5-ös, hatos, skandináv lottó), melyet beállítani a menürendszerbenmenuje lehet.

A megjelenő táblázatban látszanak a már korábban elkészített játékok év és hét szerint csökkenő rendezettségben.

Az ablak alján elhelyezkedő új gomb segítségével tud játékot létrehozni. Fentebb a beviteli mezőkben állítsa be a kívánt év és hét értéket, illetve a megnevezés mezőben egyedi azonosítót adhat játékának. A törlés gomb megnyomásával az aktuálisan kiválasztott játékot tudja törölni. Az alkalmazás megerősítést kér a törlésre, amennyiben az igen-t választja a játék végérvényesen törlődik a rendszerből. Az ablak jobb alsó sarkában lévő kilépés gombot megnyomva tudja bezárni az alkalmazást.


Az ablak jobb oldalán a kiválasztott játékkal végezhető funkciók látszanak:

Számokszamok

Szűrőkszurok

Statisztikákstatisztika

Kitöltéskitoltes

Húzáshuzas

Kiértékeléskiertekel

Az alkalmazás menüje

Játék

5-ös lottó

Hatos lottó

Skandináv lottó

Beállítás

Karbantartás

Kilépés

Súgó

Használat



5-ös lottó, hatos lottó, skandináv lottó: A kívánt lottó típus kiválasztása.

Beállítás: Szelvény árának beállítása, nyomtatási beállítások.

Karbantartás: Ritkán lehet rá szükség, akkor használja, ha a megszokottól eltérő működést tapasztal.

Kilépés: Az alkalmazás bezárása.

Használat: A súgó megjelenítése.

Számok megadása

A megjelenő ablakban az adott típusú lottószelvény ábráját látja, amelyben kijelölheti azokat a számokat, amelyeket meg szeretne játszani. Már meglevő játékban is kijelölhet újabb és törölhet el kijelölt számokat. Számot kijelölni az egérrel a kívánt szám fölött állva, annak bal gombjának lenyomásával tud. A kijelölt számok az ábrán sárga színűre váltanak. Már kijelölt számot visszavonni szintén az előbb említett módszerrel lehet. Az ablak jobb oldalán látja, hogy hány darab kijelölt számnál tart. A teljes variáció gombot választva lehetősége van egy gombnyomásra az összes megjátszható számot kijelölni.

A rendben gomb megnyomásával véglegesítheti az adatbevitelt, illetve a mégsem gombbal elvetheti azt. Mindkét gomb lenyomását követően visszajut az alkalmazás főablakába.

Szűrőfeltételek megadása

Új szűrőfeltétel készítéséhez nyomja meg az ablak alján az új gombot. Ekkor megjelennek baloldalon a lottóformában a megjátszott számok a kurzor pedig a megnevezés mezőben villog. ide beírhat tetszőleges neveket, amellyel az adott szűrőre utalhat emlékeztetőül. pl.: " múlt heti számok" vagy "Pisti számai" stb. Kitöltése nem kötelező, a program működését nem befolyásolja.

Új szűrőfeltétel kérése után a típus mezőben a „darabszám” (leggyakrabban használt halmazos szűrő elnevezése programunkban) kiírás jelenik meg. Ez az alapértelmezett szűrő típus. Megváltoztatni a legördülő lista mező egy másik elemének kiválasztásával tudja. Lásd: Szűrő típusokszurtip.


Az ablak alsó részén található táblázatban tudja kiválasztani a kívánt szűrőt, amelyet esetleg módosítani, vagy törölni kíván. Módosításnál álljon rá a megfelelő szűrőre és írja át a megfelelő beviteli mezőkben az adatokat. Törléshez a kiválasztott szűrőn állva nyomja meg a törlés gombot.

A rendben gomb megnyomásával véglegesítheti az adatbevitelt, illetve a mégsem gombbal elvetheti azt. Mindkét gomb lenyomását követően visszajut az alkalmazás főablakába.

Szűrő típusok

1. darabszám

A bal oldali lottótáblán jelölje sárgára azokat a számokat az összes választott közül, amelyekre a feltételt szeretné alkalmazni, majd a minimum mezőbe írja be azt a számot, amennyi találatot legkevesebb elvár a kijelöltekből, a maximum mezőbe írja be azt a számot, amennyit legtöbb elvár a kijelöltekből. A minimum sosem lehet nagyobb a maximumnál!


2. páratlan egymásután

Minimum-maximum ennyi páratlant kér egymást követően.


3. páros egymásután

Minimum-maximum ennyi párosat kér egymást követően.


4. páros számok

Minimum-maximum ennyi párosat kér minden szelvényre. (Páratlan azért nem kell, mert azt a páros mindenképpen meghatározza.)


5. ragadás hármas, 6. ragadás párban

A beadott minimum-maximum intervallummal határozza meg, hogy kettesével vagy hármasával mennyi szám lehet egymás melletti.

Figyelem! (a program a hármas ragadást egyúttal kettő darab kettes ragadásnak veszi, a négyes ragadást pedig 2 db. hármasnak és 3 db. kettesnek is egyben.

pl. ragadás párban min:0, max:0 (nincs szomszédos szám)


7. számvégződés hármas, 8. számvégződés párban

A beadott minimum-maximum intervallummal határozza meg, hogy kettesével, vagy hármasával mennyi szám lehet azonos második számjegyű. működése hasonló a ragadáshoz csak itt a számvégződést vizsgálja a program. Az egyjegyű számok végződése természetesen a szám önmaga.


9. számösszeg

Az adott típusú lottójátékon belül minimum-maximum ennyi legyen a számok összege. (Sokat szűr, ha kicsi az intervallum.)


10. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. szám helye

A minimum-maximum intervallumban adja meg, hogy az adott pozíciójú szám mettől-meddig lévő számok közül kerüljön ki. Ezek az intervallumok részben egybe is eshetnek (átfedés).


Megjegyzés: A bal oldali lottószám-táblázatban csak "darabszám" szűrőtípus esetében tud az egérrel kijelölni számokat, mert a többi szűrőtípus esetében a program automatikusan tudja, hogy mely számhalmazokról van szó. pl. ha az összes páros számok közé páratlant is be akarunk adni, az a "páros számok" szűrőben nem lehetséges. (trükk: válassza a "darabszám" szűrőt és itt beadhat közé páratlant is.)

Statisztika

Ez a programrész elkészíti a szűrőknek megfelelő játékmezőket, és megjeleníti a képernyőre azokat, valamint mellé egy eloszlás statisztikát, amely azt mutatja meg, hogy melyik szám hány szelvényen szerepel.


Ha az Ön által eredetileg kijelölt szám 0-szor szerepel, akkor azt valamelyik szűrőfeltétel(ek) okozza. Erre logikailag lehet következtetni a beadott szűrők vizsgálatával (nem mindig könnyű feladat).

Amennyiben nem kap a statisztika futtatásakor egy mezőt sem, akkor valamely feltétel(ek) egyedi vagy együttes minimum-maximum beállításai logikailag lehetetlenné tették a lottómezők létrejöttét. Vizsgálja felül tüzetesen az összes beadott szűrőfeltételt!

A szűrőkszurok ablakban törölje a téves szűrőt a törlés gombbal vagy módosítsa a beadott minimum-maximum intervallumokat.


A szűrők és a statisztika funkció tetszőlegesen felváltva akárhányszor futtatható. Mindig az utolsó szűrés kerül tárolásra! A szelvénykitöltés és a szelvény kiértékelés menü ezt fogja kezelni.



Szelvények kitöltése

Ez a funkció kitölti a szelvényeket. A windows-ban a lapadagolós nyomtatót előzőleg megfelelően

installálni kell.

Készíteni kell egy külön beállítást a szelvény méretéhez, amely 160x105 milliméter és a papírnál be kell állítani, ha esetleg elforgatott lesz a papíradagolás.(Egyes nyomtató típusoknál le kell menteni gyorsbeállításként valamilyen névre, és azt a szelvény kitöltésekor ki kell választani.)



Számsorsolások (húzás)

A megjelenő ablakban a lottószelvényeken jelölje be az egérrel a várt vagy már ténylegesen kihúzott számokat.

Kiértékelés

A funkció működésének feltétele, hogy a számsorsolások (húzás) ablakban jelölje be a sorsolt számokat. A megjelenő ablakban a nyertes lottószelvényeket látja.

(A tényleges húzás előtt is alkalmazható a szórás vizsgálatára.)

Beállítás

A megjelenő ablakban a játékmező árát, illetve a szelvények nyomtatási formáját tudja beállítani.






























ÜRES OLDAL


Nincsenek megjegyzések: